VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Moet je NHG-hypotheek met overlijdensrisico afsluiten?

Geplaatst op: 18-10-2019, 11:33:02

Bestaande NHG-klanten hoeven vanaf 1 januari 2020 niet meer per se een overlijdensrisicoverzekering (orv) te hebben. Of het verstandig is om die op te zeggen is nog maar de vraag.

Nieuwe klanten die een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nemen als ze een hypotheek afsluiten, hoeven al vanaf 2018 niet meer een overlijdenspolis af te sluiten als ze een NHG-hypotheek hebben. „Dat is gedaan omdat bepaalde consumenten die bijvoorbeeld kanker hebben gehad, moeilijk een verzekering af konden sluiten en dus geen hypotheek konden krijgen”, weet Oscar Noorlag van adviesketen Van Bruggen Adviesgroep. „Dat was voor de NHG reden om de verplichting af te schaffen.”

De regel was altijd dat mensen die meer dan 80% van de waarde van hun huis als hypotheek hadden, dat gedeelte in elk geval af moesten dekken met een orv.

Dat bestaande klanten nu hun verzekering mogen opzeggen is een vervolgmaatregel. Noorlag: „Het is raar als je de verplichting wel vol blijft houden voor bestaande klanten..” Volgens Noorlag hebben veel geldverstrekkers deze lijn ook gevolgd bij hypotheken zonder NHG.

Raadzaam

Noorlag zou mensen niet aanraden de verzekering meteen op te zeggen. „Vaak is het wel raadzaam om je tegen overlijdensrisico te verzekeren. Onze adviseurs bespreken dit altijd goed met consumenten. De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Starters kunnen zich ook al voor slechts een paar euro per maand verzekeren, dat gaat financieel bijna nergens over. Terwijl je onverzekerd een flink risico loopt als één van de inkomens wegvalt.”

Voor alleenstaanden zou opzeggen misschien wel een optie kunnen zijn. „Dan is de afweging hoe belangrijk je de nabestaanden vindt”, zegt Noorlag. „En kun je nog denken: na mij de zondvloed. Dat is wat lastiger als je een vrouw en kinderen hebt.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 18 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina